Liczba wyników: 1241
Utrata na wadze może spowolnić proces zwyrodnienia stawu kolanowego u pacjentów z ryzykiem wystąpienia zapalenia kości i stawów.
Co najmniej sześć tysięcy kroków dziennie, oto „recepta" na uniknięcie problemów związanych z mobilnością w podeszłym wieku, szczególnie gdy jest się zagrożonym chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
W momencie, kiedy dochodzi do procesu zapalnego w stawach, odczuwamy mocny ból, uniemożliwiający naszą ruchliwość. Dotąd doraźnym antidotum były zastrzyki, blokady lub stenty. Niestety, skutki tego typu kuracji nie zawsze są zadowalające...
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Diabelski szpon (inaczej: hakorośl rozesłana, diabelski pazur, wilczy pazur) to pochodząca Południowej Afryki roślina, która zawdzięcza swą nazwę haczykowatemu owocowi. Jest polecana szczególnie seniorom, bo wykazuje bardzo efektywne działanie wspomagające leczenie chorób, na które zapadają najczęściej osoby starsze – stosowana jest w przypadku reumatyzmu zwyrodnienia stawów, czy bólu pleców.
Cichy złodziej kości – tak nazywa się tą chorobę. Osteoporoza, bo o niej mowa, potrafi przez lata działać w ukryciu, by dać o sobie znać często dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50-ty rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki pozwalają sądzić, że aspiryna może korzystnie wpływać na stan kości.