Liczba wyników: 1664
Naukowcy z Wlk. Brytanii rzucili nowe światło na sposób, w jaki białka w organizmie potrafią zwalczać ludzki wirus niedoboru odporności (HIV-1). Badacze z Uniwersytetu w Manchesterze i Państwowego Instytutu Badań Medycznych przy Radzie Badań Medycznych w Wlk. Brytanii oferują nowatorski plan nowych terapii zwalczających zakażenie HIV.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.
Panowie w pewnym wieku potrzebują dodatkowej porcji białka w diecie.
Złamanie biodra w starszym wieku oznacza poważne problemy zdrowotne, które mogą nawet doprowadzić do śmierci. Co szczególnie niepokoi, to także fakt, że tylko jedna na trzy starsze osoby po takim urazie powraca do poprzedniego stanu niezależności. Jak zminimalizować „straty"? Eksperci polecają spożywanie białka.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Muszki owocowe pomagają odkryć sekret dłuższego życia. Być może kluczem jest jedzenie mniejszej ilości białka.
Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy?
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość