Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania kurczak z pieczarkami

Liczba wyników: 64

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Prozdrowotne właściwości świątecznego jedzenia [© teressa - Fotolia.com]

    Prozdrowotne właściwości świątecznego jedzenia

    2018-12-20

    Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.

    Tagi: potrawy świąteczneWigiliaBoże Narodzenieindyksałatkiwinoczekolada

  • Mięso z kurczaków: fakty i mity [© Natasha Breen - Fotolia.com]

    Mięso z kurczaków: fakty i mity

    2018-12-18

    W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.

    Tagi: kuchniażywieniemięsokurczakiGMOkulinaria

  • Coraz częściej sięgamy po zdrowsze mięsa [Fot. bit24 - Fotolia.com]

    Coraz częściej sięgamy po zdrowsze mięsa

    2018-11-27

    Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.

    Tagi: mięsokurczakwieprzowinawołowina

  • Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej [Fot. Chaded - Fotolia.com]

    Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej

    2018-09-09

    Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?

    Tagi: kuchniapotrawyTajlandia

  • Dieta niskowęglowodanowa nie sprzyja długowiecznoości [Fot. azurita - Fotolia.com]

    Dieta niskowęglowodanowa nie sprzyja długowiecznoości

    2018-08-17

    Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.

    Tagi: dieta niskowęglowodanowadługowiecznośćwęglowodanybiałkotłuszczeorzechyprodukty pełnoziarniste

  • Jakie mięso na grilla? [© Patryk Kosmider - Fotolia.com]

    Jakie mięso na grilla?

    2018-08-12

    Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?

    Tagi: grillmięsowołowinawieprzowina

  • Strusina: zdrowa alternatywa wołowiny i drobiu [Fot. EinBlick - Fotolia.com]

    Strusina: zdrowa alternatywa wołowiny i drobiu

    2018-07-25

    Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.

    Tagi: struśmięso

  • Jak grillować smacznie i zdrowo? [Fot. exclusive-design - Fotolia.com]

    Jak grillować smacznie i zdrowo?

    2018-07-13

    Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. Od wielu lat królem polskiego lata jest … grill. Jednak osoby, które w ciągu roku stosowały diety i wyrzekały się nadmiaru kalorii teraz mają spory dylemat. Czy na urlopie można pozwolić sobie na tradycyjne barbecue party? Czy mała kiełbaska z musztardą jest całkowicie zakazana?

    Tagi: grillkiełabasamięso

  • Czy da się jeść fast food nieco zdrowiej? [Fot. fedorovacz - Fotolia.com]

    Czy da się jeść fast food nieco zdrowiej?

    2018-04-25

    Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.

    Tagi: dietafaast foodsólcukiertłuszczsłodkie napojebłonniknadwaga

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7