Liczba wyników: 243
Mamy większe sznase na długowieczność, jeśli nasza flora bakteryjna jest odpowiednia.
Można go jeść na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Mimo swojej dość wysokiej ceny jadamy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?
Ludzie jedzący dużo pieczywa, są bardziej narażeni na wystąpienie nowotworu nerek. Ryzyko takie zwiększa także jedzenie makaronu i ryżu, zmniejsza zaś dieta oparta na warzywach i białym mięsie - wynika z badań włoskich naukowców.
Jedzenie stanowi nieodłączny element naszego życia, bez niego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jednak pomimo tej świadomości, aż 74% Polaków często lub nigdy nie poświęca wystarczająco dużo uwagi temu, co znajduje się na ich talerzach - wynika z badań przeprowadzonych wśród zapracowanych Polaków w ramach kampanii „Flora. Pokochaj swoje serce".
Stosujesz określoną dietę od dłuższego czasu i nie widzisz efektów? Być może to dlatego, że twoja flora bakteryjna hamuje spodziewane skutki. Te same produkty w odmienny sposób działają na różnych ludzi.
Jak wynika z badań opublikowanych na lamach magazynu "Nature", flora jelitowa osób starszych nie jest taka sama u wszystkich, jak to ma miejsce u ludzi w młodym wieku, a różnica ta sprawia, że niektóre starsze osoby mogą liczyć na długowieczność.
Jak to się dzieje, że jedni, stosując określony sposób odżywiania się, szybko chudną, inni zaś niełatwo tracą na wadze? Jeśli twoja dieta nie daje oczekiwanych rezultatów, winna może być flora bakteryjna.
Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Wiosną, gdy natura budzi się do życia, nabieramy sił, by dokonywać nawet drobnych zmian w naszym życiu. Zwiększamy aktywność fizyczną, bardziej dbamy o wygląd zewnętrzny i więcej myślimy o zdrowym odżywianiu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez kampanię „Flora. Pokochaj swoje serce" ponad 80% ankietowanych deklaruje chęć prowadzenia zdrowego trybu życia. Jednak kiedy od słów mamy przejść do czynów, każdy z nas znajduje wystarczająco dużo wymówek, aby odwlec w czasie wprowadzenie zmian.