Liczba wyników: 232
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Kto by pomyślał, że nawet historia pomidora może być fascynująca? Na przykład początkowo był wielkości wiśni, a dopiero Majowie i Aztekowie wyhodowali z niego owoc o znacznie większych rozmiarach. A gdy trafił do Europy, to nikt nie chciał go jeść, ponieważ krążyła plotka, że owoc ten powoduje niebezpieczny szał miłosny lub jest trucizną.
Pomidory oraz soki pomidorowe są niezastąpionym źródłem potasu, odpowiedzialnego w naszym organizmie za regulowanie równowagi wodnej czy optymalne dotlenienie naszego mózgu, co pozwala nam na jasne, twórcze myślenie.
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Naukowcy odkryli, że spożywanie pasty pomidorowej chroni naszą skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.
Pomidory dają wiele korzyści dla organizmu. A ponieważ są smaczne i powszechnie dostępne, nikogo nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Teraz do listy benefitów z jedzenia tych owoców można dopisać skuteczność w walce z rakiem skóry.
Pomidory mogą być kluczem do utrzymania młodego wyglądu skóry, mówią brytyjscy uczeni. Naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle stwierdzili, że duża ilość pomidorów w diecie może uchronić przed oparzeniami słonecznymi i pomóc uchronić się przed zmarszczkami.
Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później