Liczba wyników: 3408
Przyzwyczailiśmy się do obecności w produktach spożywczych różnych konserwantów i ulepszaczy. Co prawda pojawiają się informacje o szkodliwości tych składników, które powodują że zwracamy uwagę na etykiety i chcemy wrócić do nieprzetworzonej żywności.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Jeśli w diecie jest nadmiar sodu i potasu, przyspieszeniu ulega rozwój problemów z nerkami i chorób serca.
Nawet nieznacznie obniżony poziom sodu we krwi oznacza w przypadku seniorów wyższe ryzyko upadków i złamań.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
W Polsce zarejestrowanych są aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
Oto nowa funkcja czekolady - oprócz poprawy nastroju i wspomagania walki m. in. z rakiem piersi - może być polecana jako lek na kaszel...
Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych poinformował, że lek Avastin stosowany - niezgodnie z zatwierdzonymi wskazaniami - w leczeniu wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki żółtej, może powodować ciężkie zapalenia gałki ocznej.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość