Liczba wyników: 187
Już niedługo będziemy w Polsce malować pisanki i szykować ekwipunek na śmigus-dyngus. W tym samym czasie Anglicy pieką bułeczki z cynamonem, w Hiszpanii ruszą kolorowe procesje, a w Szwecji można spodziewać się wizyty... czarownic. Tradycje wielkanocne są niezwykle barwne i różnorodne.
Orzechy to nie tylko dodatek, który urozmaici ciasta i desery, to także znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nawet zwolenniczki serwowania gotowych wypieków ulegają magii przedświątecznych przygotowań i z początkiem grudnia zaczynają wertować przepisy na aromatyczne ciasta i inne słodkości.
Słodkie ciasta, pierniki, czy ości ryby mogą być wyzwaniem w okresie świąt dla zębów. Co zrobić, aby rodzinna atmosfera wigilijnej kolacji nie została przerwana wizytą na pogotowiu stomatologicznym?
Krótsze dni, ponure poranki i deszczowe popołudnia - jesień przystępuje do ataku. Nie warto jednak ulegać pogodowym zmianom nastroju. Tym bardziej, że sposób na walkę z jesienną chandrą może być miły i smaczny... jak kawałek czekolady lub ciasta czekoladowego.
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Jak długo może trwać upieczenie ciasta? Dwadzieścia osiem minut czy pół godziny? Jak wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Consumer Research, większość konsumentów ufa producentom, którzy dokładnie opisują właściwości danego produktu.
Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.
Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia