Liczba wyników: 175
Jeśli masz chandrę i czujesz się samotny/a, zaserwuj sobie danie, które pamiętasz z dzieciństwa, coś co gotowała mama lub babcia. Natychmiast poprawi ci się nastrój.
Cynamon to słodka, aromatyczna przyprawa stosowana zwykle jako dodatek do ciast, wypieków, czy deserów owocowych. Nie tylko jednak poprawia smak potraw, ale wykazuje wiele właściwości, które sprawiają że warto o nim pamiętać również poza kuchnią. Zobacz, do czego przydaje się cynamon.
Liczba przypadków raka piersi wzrasta. Równocześnie jednak rośnie świadomość na temat choroby, co jest o tyle ważne, że wczesne wykrycie nowotworu, daje bardzo duże szanse na jego całkowite wyleczenie.
Moda na bycie fit wciąż trwa. Kobiety spędzają godziny na siłowni, żeby chociaż trochę upodobnić się do największych gwiazd fitnessu. W pogoni za idealną sylwetką zapominamy jednak o swojej skórze. Zmarszczki, trądzik, wysypka – to tylko niektóre ze skutków ubocznych aktywności fizycznej.
Gdy w okolicach naszych ust pojawiają się zmiany chorobowe, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mogą mieć one różne przyczyny. Zazwyczaj są oznaką schorzeń lub niedoborów w organizmie. Stan naszych ust może być jednym z przejawów nieprawidłowości w organizmie, dlatego warto dobrze im się przyglądać.
Jeszcze sto lat temu grzybicę skóry zaliczano do grupy chorób rzadko występujących. Obecnie stanowi ona poważny problem społeczno-epidemiologiczny, który może dotyczyć nawet 20 proc. populacji. Pojawianiu sie grzybicy sprzyjają letnie temperatury, ponieważ najszybciej rozwija się ona w wilgotnym i ciepłym środowisku.
Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
Przypadający pierwszego grudnia Światowy Dzień AIDS to okazja do zrewidowania wiedzy na temat HIV – wirusa, z którym żyje obecnie niemal 36,9 mln ludzi na świecie – i wywoływanego przez niego AIDS. Tegoroczne hasło, którym Światowa Organizacja Zdrowia promuje akcję brzmi ambitnie: „Getting to zero”, ponieważ cel, jaki stawia sobie WHO, to zatrzymanie epidemiiw ciągu najbliższych 15 lat.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później