Liczba wyników: 3933
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Zarówno umiarkowane, jak i forsowne ćwiczenia łagodzą objawy lęku, nawet gdy zaburzenie ma charakter przewlekły, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Na Uniwersytecie Otago opracowano aplikację, która może pomóc ludziom na całym świecie cierpiącym z powodu strachu przed lataniem, igłami, wysokością, pająkami, czy psami.
Jeśli z wiekiem coraz częściej odczuwasz nagłą potrzebę, by udać się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45 - 54 lat są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder, OAB). Co więcej, otyłość i wielokrotne porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Oglądanie dzieł sztuki w czasie zwiedzania galerii i muzeów może mieć istotny wpływ na nastrój, poziom stresu i samopoczucie. Psychologowie postanowili sprawdzić, czy to samo dotyczy oglądania sztuki w przestrzeni cyfrowej. Jak się okazuje, krótka, trzyminutowa wizyta na internetowej wystawie sztuki lub kultury także ma istotny pozytywny wpływ na subiektywne samopoczucie.
Seniorzy z niedoczynnością tarczycy mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji. Ryzyko otępienia jest jeszcze wyższe u osób, których stan tarczycy wymaga stosowania leków.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.