Liczba wyników: 465
Rodzaj wykonywanej pracy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Z badań wynika - co może wydawać się paradoksalne -, że wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dotyczy m. in. pracowników służby zdrowia.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że jedynie z powodu zmian klimatycznych do 2030 co roku życie straci dodatkowo 250 tysięcy ludzi. Dojdzie do tego w związku z kilkoma czynnikami, takimi jak migracje i zwiazane z nimi kryzysy humanitarne oraz choroby wywoływane falą upałów.
Samobójstwa to poważny problemem o zasięgu globalnym. Są jedną z dwudziestu głównych przyczyn zgonów na całym świecie - więcej ludzi umiera w ich wyniku niż z powodu malarii, raka piersi wojen, czy morderstw, czytamy w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Pachnące kosmetyki są chętnie kupowane, bo przyjemnie się ich używa i dzięki nim skóra ładnie pachnie. Warto jednak pamiętać, że określona woń to efekt obecności pewnych związków, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm.
Dla rodziny moment, w którym nie jest już w stanie opiekować się bliskim, jest bardzo trudny. Nie ma znaczenia, czy powodem jest odległość dzieląca członków rodziny, czy stan zdrowia starszej osoby. Decyzja o zaufaniu innym i powierzeniu im opieki nad bliskim nigdy nie jest łatwa.
Więzi rodzinne w Polsce cechują się dużą siłą i stabilnością - wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS. Wpływa na to nie tylko terytorialna koncentracja, która jest charakterystyczna dla większości rodzin w naszym kraju, ale również powiązana z tym, utrzymująca się na wysokim poziomie częstotliwość spotkań z bliskimi.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Kiedy jesteśmy zestresowani i sięgamy po „śmieciowe jedzenie", może to prowadzić do jeszcze większego przyrostu wagi.
Börn Ulvaeus potwierdził, że nowe piosenki Abby zostaną zaprezentowane dopiero po wakacjach.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem