Liczba wyników: 229
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Probiotyki mogą mieć efekty przeciwdepresyjne. Choć działają w jelitach, ich skutki mają wpływ na sposób działania mózgu.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?
Wątroba dba o nas ale czy my dbamy o nią? Jeżeli możemy trafić przez żołądek do serca, to czy do wątroby również? Oczywiście! O to kilka produktów, które warto wdrożyć do codziennej diety, aby wspomóc pracę wątroby i choć trochę o nią zadbać, tak jak ona dba o nas. Co pomoże nam zregenerować wątrobę?
Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. U chorych równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.
Stres dotyka każdego bez względu na wiek, stan majątkowy, płeć, czy miejsce zamieszkania. Okazuje się jednak, że panie w większej mierze go odczuwają niż panowie. Kobiety czują się bardziej zniechęcone i wyczerpane w stresogennych sytuacjach.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji