Liczba wyników: 90
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Przesuszona, podrażniona zimnem skóra to jesienna zmora każdej kobiety .Po co zadręczać się dyskomfortem jeśli można doczekać do wiosny z piękną jędrną, dobrze nawilżoną skórą? Nie uzależniajmy naszej urody i samopoczucia od pory roku!
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Popularne suplementy wspomagające odchudzanie sprzedawane w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością nie ułatwiają utraty masy ciała bardziej niż placebo.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.
Mimo niskich płac, słabych podwyżek i kryzysu gospodarczego Polacy nie oszczędzają na świętach. Wręcz przeciwnie. Polscy konsumenci są optymistami - aż 63% z nich sądzi, że ich sytuacja finansowa poprawi się lub pozostanie bez zmiany w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Według badań Deloitte1, przeciętna polska rodzina planuje wydać na święta około 1500 zł. Dodatkowo, aż 61% Polaków deklaruje, że wyda na nie tyle samo, a nawet więcej niż w roku ubiegłym. Na większe wydatki będzie miała również wpływ spora podwyżka cen żywności w okresie świątecznym. Wydajemy dużo, więc co można zrobić, by ograniczyć dodatkowe wydatki w święta?
Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania. Aby nie popaść w rutynę, można je jednak sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.
Wspomaganie odporności warto rozpocząć zanim dopadnie nas fala przeziębień i grypy. Zwłaszcza w świetle ostatnich zagrożeń - w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
Katar, chrypka i przeziębienia najczęściej nękają nas w okresie jesienno-zimowym. Wychłodzenie ciała sprawia, że nasz układ odpornościowy staje się słabszy, mniej odporny na atak wirusów i bakterii. Dlaczego? Ponieważ pod wpływem zimna naczynka krwionośne się zwężają. Długotrwały skurcz, trwający dłużej, niż to niezbędne do ochrony przed utratą ciepła, powoduje ich niedokrwienie.
Jemy za szybko, za dużo i niezdrowo. Cierpi na tym jeden z najważniejszych naszych organów - wątroba.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność