Liczba wyników: 4117
Naukowcy dowodzą, że jeżeli chodzi o leczenie osób zarażonych jednocześnie potencjalnie śmiertelną chorobą pasożytniczą i wirusem HIV, dwa leki są lepsze niż jeden.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący na Uniwersytecie Pensylwanii, USA, oraz na Uniwersytecie im. Goethego w Niemczech zidentyfikował nowy współczynnik ryzyka genetycznego stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), zwanego potocznie chorobą Lou Gehriga od nazwiska bejsbolisty amerykańskiego, który zmarł na tę rzadką chorobę mózgu w wieku zaledwie 38 lat. Źródłem unijnego wsparcia badań był projekt EUROSCA (Europejski, zintegrowany projekt poświęcony ataksji rdzeniowo-móżdżkowej), który otrzymał ponad 9 mln EUR z tematu "Nauki o życiu, genomika i biotechnologia na rzecz zdrowia" (LIFESCIHEALTH) Szóstego Programu Ramowego (6PR) UE. Odkrycia opublikowano w czasopiśmie Nature.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Chcąc poprawić wygląd naszego ciała i pozbyć się cellulitu sięgamy po kosmetyki lub ćwiczymy. Warto pamiętać, że w walce z pomarańczową skórką pomóc nam może odpowiednia dieta.
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później