Liczba wyników: 9180
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Zmarł sir Robert Edwards, który wraz z dr Patrickiem Steptoe opracował technikę zapłodnienia in vitro. Dzięki tej metodzie urodziło się dotychczas 5 milionów dzieci na całym świecie. Naukowiec miał 87 lat.
Można odnieść wrażenie, że higiena intymna mężczyzn jest tematem nieco pomijanym, spychanym za margines. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego o higienie kobiecych narządów płciowych pisze się tak wiele, a panom co najwyżej poświęca krótki, zgrabny dopisek u dołu strony? Wydawać się może, że powodem owej dezercji jest fakt, iż zaniedbania w sferze kobiecej intymności są ściśle powiązane z płodnością i mogą skutkować bardzo negatywnymi konsekwencjami w tej dziedzinie. Czy rzeczywiście w przypadku mężczyzn jest inaczej?
Bezsenność, dolegliwości sercowe i krążeniowe, bóle głowy, kłopoty z pamięcią. Brzmi znajomo? Te objawy coraz częściej mogą być spowodowane przez niedobór odpowiednich substancji odżywczych. Według najnowszych badań, dostarczamy z pożywieniem zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę, substancję która wpływa na najważniejsze funkcje naszego organizmu. Regularne jej uzupełnianie może znacząco wpłynąć na nasze życie i zdrowie.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Program badań klinicznych powinien zostać zoptymalizowany w taki sposób, aby uwzględniać potrzeby i interesy zarówno pacjentów, jak i lekarzy. To cel rozpoczętego w styczniu 2013 r., czteroletniego projektu badań nad chorobami rzadkimi.