Liczba wyników: 4730
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Erekcja (zwana także wzwodem) to w uproszczeniu stan, w którym penis, na skutek zwiększonego napływu krwi do naczyń krwionośnych, twardnieje na tyle, by móc dokonać penetracji. Niestety, częstokroć zdarza się, że mężczyźni skarżą się na różnego rodzaju problemy ze wzwodem. Ponadto zazwyczaj wstydzą się przyznać, że taki problem jest ich udziałem, (chociaż przyczyna i rozwiązanie tego problemu mogą być prostsze niż im się wydaje) i zaburzenia często się pogłębiają.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Troska o zdrowie oraz systematyczne wykonywanie badań profilaktycznych powinny być naturalnym nawykiem. Przykładem mogą być zawodowi sportowcy, którzy mimo młodego wieku, regularnie sprawdzają stan swojego zdrowia. Jest ono bowiem jednym z filarów rozwoju ich kariery – aby odnosić sukcesy potrzebna jest przecież dobra kondycja i wydolność organizmu. O tym, jak szybkie badania krwi mogą dać kontrolny obraz stanu zdrowia i zasygnalizować ewentualne zmiany w organizmie.
Czy wiesz, że rocznie zjadamy z pożywieniem 4-7 kg różnego rodzaju toksyn. Jeszcze w 2000 roku średnio były to tylko 2 kg. Tak duża ilość chemikaliów nie może być obojętna dla organizmu. Często efektem są wysypki, ataki astmy, stany zapalne żołądka, zła praca jelit, nadpobudliwość, bezsenność, zaburzenia ciśnienia itd. Związki te utrudniają przyswajanie witamin, makro i mikroelementów, a nie strawione pokarmy stają się kolejnymi toksynami, które przenikają do krwi i drażnią układ odpornościowy.
Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jednym z jej powikłań jest tak zwana stopa cukrzycowa. Objawem tego schorzenia jest dysfunkcja w odczuwaniu bólu czy temperatury. Może to być przyczyną pojawiania się otarć i ran, które u cukrzyków goją się znacznie trudniej. Dodatkowo, zaburzenia krążenia mogą wywołać niewystarczające ukrwienie stopy, co w konsekwencji często doprowadza do martwicy, a nawet amputacji. Z tego powodu niezwykle ważna jest odpowiednia pielęgnacja stóp osób chorych na cukrzycę.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.