Liczba wyników: 268
Jeśli chcesz zdrowo się starzeć, sięgaj po białko trzy razy dziennie.
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Zazwyczaj otyłość kojarzy nam się z wyglądem i widocznym nadmiarem tkanki tłuszczowej. Jednak nie zawsze tak musi być. Zdarza się, że szczupłe osoby cierpią na tzw. otyłość wewnętrzną. Poniżej wyjaśniamy zjawisko i radzimy jak mu zapobiegać.
Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko prowadzenie auta bezpośrednio po imprezie, ale często także następnego dnia.
Może się zdarzyć tak, że pomimo odpowiedniej diety wskaźnik wagi przechyla się nieco znaczniej niż się zakładało. Nie oznacza to jeszcze braku sukcesów w wysiłkach ochudzania, być może taki niespodziewanie wyższy odczyt wagi może mieć zaskakującą, niezwiązaną z żadną chorobą, przyczynę. Oto kilka powodów nagłego przybierania na wadze.
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Dzięki wprowadzeniu obowiązkowych szczepień przeciw odrze, niemal zapomnieliśmy o tej niezwykle niebezpiecznej chorobie. Niestety jesteśmy świadkami niepokojącego wzrostu zachorowań na odrę. Według statystyk jest prawie pewne, że niezaszczepione dziecko na nią zachoruje, a jeden chory może zarazić od 15 do 20 osób, podczas gdy osoba chorująca na grypę zaraża do 3 osób.
Wskaźnik masy ciała (Body MasssIndex, BMI) jest silnie związany z poziomem zagrożenia śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny. Nowe brytyjskie badania pozwoliły na określenie, jaka jest relacja pomiędzy BMI i niebezpieczeństwem wcześniejszego zgonu.
Robi wszystko, żeby jak najszybciej obok niej zagościły u nas schorzenia układu krążenia, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe. Do tego powoduje zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Bo takie są często skutki otyłości. A łatwo ją „złapać” – wystarczy niezdrowo i za dużo jeść, mało się ruszać.
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji