Liczba wyników: 3121
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Wyrażenie "trzeba to przejść" jest zwykle związane z jakąś nieprzyjemną, acz czekającą wielu z nas sytuacją życiową. Okazuje się, że ma także literalne zastosowanie w przypadku problemów ze stawami.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.
Na raka płuc według danych WHO umiera rocznie około 1,4 mln ludzi. To jeden z nowotworów o najwyższej śmiertelności wśród mężczyzn, jak również od niedawna wśród kobiet w Polsce. Jak wesprzeć chorych w walce o jakość życia w trakcie i po przebytej chorobie nowotworowej?
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Z danych WHO wynika, iż schizofrenia dotyka ponad 21 milionów osób na całym świecie. Cierpią na nią przede wszystkim młode kobiety i mężczyźni w wieku ok. 15 - 35 lat. Ludzie chorzy codziennie spotykają się z nietolerancją, niechęcią i brakiem zrozumienia, ponieważ Polacy o schizofrenii nie wiedzą prawie nic. O najczęściej powielanych mitach dotyczących tej choroby mówi dr Magdalena Nowicka, psycholog z Uniwersytetu SWPS.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji