Liczba wyników: 565
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Rak gruczołu krokowego rozwija się powoli i może długo nie powodować żadnych nieprzyjemnych dolegliwości – to wzbudza fałszywe poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Tymczasem tylko w Polsce właśnie z powodu tego nowotworu codziennie umiera 10 mężczyzn. Mogłoby być inaczej, bo dziś jest on już całkowicie wyleczalny. O czym więc warto wiedzieć, by dać sobie szansę na zwycięstwo w walce z chorobą?
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Wraz ze wzrostem liczby chorych na cukrzycę spopularyzowana została też wiedza na temat tej choroby. Powszechnie wiadomo, że cukrzyca to choroba cywilizacyjna, na którą wpływ ma styl życia i która dotyczy dysfunkcji w produkcji i działaniu hormonu insuliny. Równocześnie jednak łatwo można się natknąć na pewne obiegowe informacje, które nie tylko zaciemniają sytuacje, ale i mogą powodować zachowania zwiększające ryzyko choroby.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Stany zapalne stawów raczej zniechęcają do podjęcia wysiłku fizycznego, ale regularne treningi pomagają osłabić objawy choroby. Skuteczny w tym zakresie jest m. in. energiczny spacer.
„Współczesny senior” kim jest? Czy jest to osoba przygarbiona z trudem poruszająca się przy pomocy laski, a może dziadek siedzący w domu, rzadko podnoszący się z ulubionego fotela z torebką leków przygotowanych na każdą porę dnia? Otóż nie, okazuje się, że nie ma na to pytanie jednej dobrej odpowiedzi, a wśród osób w wieku podeszłym często spotykamy energiczne osoby z charyzmą i zapałem wyższym niż nie jeden 30. Latek.
Wiązówka błotna (łac. Filipendula ulmaria, synonimicznie również Spiraea ulmaria) to roślina rosnąca wzdłuż brzegów rzek i potoków. Jej pachnące kremowe kwiaty od wieków wykorzystywano do celów kulinarnych i medycznych. We współczesnym ziołolecznictwie jest sotsowana głównie przy rozmaitych dolegliwościach żołądkowych oraz dla złagodzenia objawów zapalenia stawów.
Wielu z nas w czasie tegorocznych wakacji korzystało z kąpieli słonecznych, nie zawsze pamiętając o kremie z filtrem. Nagle wydaje się, że zmarszczki są bardziej widoczne, a skóra stała się przesuszona, mniej elastyczna i podrażniona. Początek jesieni to czas, kiedy warto naprawić szkody wyrządzone przez promienie słoneczne i przygotować skórę na chłodniejsze temperatury.
Terapia hormonalna sprzyja gromadzeniu się białka związanego z Alzheimerem u seniorek