Liczba wyników: 9175
Dieta Paleolityczna to jeden z najbardziej popularnych trendów żywieniowych w ostatnich latach, a w 2013 roku była najczęściej wpisywaną dietą w wyszukiwarkę internetową. Ideą przewodnią diety jest spożywanie grup produktów, które jedli nasi przodkowie w epoce kamienia.
Mężczyźni, którzy żyją w małżeństwie są zdrowsi niż ich samotni rówieśnicy. W przypadku kobiet jednak takiej ochronnej funkcji związku brak...
Naukowcy przeprowadzili badanie, z którego wynika, że - być może- istnieje związek pomiędzy schizofrenią i posiadaniem kota.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
11 czerwca 2015 roku, w siedzibie PAN w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, inaugurująca działalność Polskiej Ligi Walki z Rakiem, organizacji powstałej na wzór narodowych lig walki z rakiem zrzeszonych w Association of European Cancer Leagues.
Muzyka klasyczna jest ceniona z wielu powodów, w tym za jej wysoki artyzm, ale okazuje się, że może mieć także lecznicze zastosowania - potrafi uspokoić pracę serca i obniżyć ciśnienie krwi.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową