Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania co to jest toczniak organizmu

Liczba wyników: 3301

Artykuły promowane

  • Wspomóż pracę swojego mózgu [© Sergey Nivens - Fotolia.com]

    Wspomóż pracę swojego mózgu

    2016-05-09

    Waży średnio 1 300g, co stanowi około 2% masy ciała człowieka. Mimo niewielkiej wagi, zużywa blisko ¼ energii dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem. Chociaż w 80% jest zbudowany z wody, mieści w sobie ok. 100 miliardów neuronów. Pozwalają one na odbiór około 100 megabajtów informacji na sekundę. O czym mowa? O centrum dowodzenia ludzkiego organizmu, czyli o mózgu! Jak wspomóc jego działanie i co on właściwie lubi?

    Tagi: mózgdietamagnezsenodpoczynek

  • Dieta niskosodowa [© Carmen Steiner - Fotolia.com]

    Dieta niskosodowa

    2006-12-06

    Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.

    Tagi: sóddieta niskosodowanadciśnienie tętniczeniewydolność nerekniewydolność krążenia

  • Dobre i złe tłuszcze - które wybierają Polacy? [fot. logo programu wiem co wybieram]

    Dobre i złe tłuszcze - które wybierają Polacy?

    2013-10-18

    Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?

    Tagi: tłuszcze nasyconechoroby dietozależnedietadobre tłuszczetłuszczotyłośćomega-3nadwagacukrzycazłe tłuszcze

  • Alkohol a wiek dojrzały [© Storm Flash - Fotolia.com]

    Alkohol a wiek dojrzały

    2010-08-15

    Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.

    Tagi: cukrzycanadciśnienie tętnicze zastoinowa niewydolność sercachoroby wątrobydepresjaalkoholizm

  • Kasza jaglana: skarb na talerzu [Fot. SpaPartners - Fotolia.com]

    Kasza jaglana: skarb na talerzu

    2017-06-20

    Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?

    Tagi: kaszakasza jaglanadietaodżywianie

  • Zdrowe odżywianie: po co w diecie błonnik? [© Comugnero Silvana - Fotolia.com]

    Zdrowe odżywianie: po co w diecie błonnik?

    2011-09-26

    Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.

    Tagi: dietabłonnikodżywianie

  • Zmarszczki [© stefanolunardi - Fotolia.com]

    Zmarszczki

    2008-07-06

    Pojawienie się zmarszczek jest zwykle kwestią czasu, u niektórych pojawiają się wcześniej, u innych później, nie sposób jednak całkowicie się ich ustrzec. Sposobem na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz zminimalizowanie ich ilości jest odpowiednia dieta oraz pielęgnacja twarzy i ciała. Wraz ze starzeniem się organizmu nasza skóra traci elastyczność, często staje się przesuszona. Utrata kolagenu, który nadaje jej sprężystość objawia się właśnie poprzez powstanie zmarszczek.

    Tagi: Zmarszczkizmarszczki mimiczneprzeciwzmarszczkowykolagenmikrodermabrazjakwas hialuronowyfotodmładzaniebotoks

  • Interakcje leków z żywnością [© Africa Studio - Fotolia.com]

    Interakcje leków z żywnością

    2016-08-18

    Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.

    Tagi: lekiinterakcje lekówflawonidybłonnikleczenie

  • Stres w pracy. Jak sobie z nim radzić [© leekaomeng - Fotolia.com]

    Stres w pracy. Jak sobie z nim radzić

    2017-08-07

    Nie da się wyeliminować stresu z naszego życia, który jest obecny właściwie we wszystkich jego dziedzinach. Zresztą, byłoby to niepożądane, bo choć stres kojarzy się negatywnie, jego odpowiednia doza przydaje ważnych korzyści - pozwala szybko decydować, skutecznie działać, bezzwłocznie reagować, przezwyciężać strach. Jeżeli jednak napięcie staje się długotrwałe, skutkuje osłabieniem organizmu, niezdolnością do wypełniania obowiązków, a nawet różnymi chorobami. Nie pozwól więc, by „zjadał Cię stres".

    Tagi: stresstres w pracydietasukcesrelacje

  • Kawa a zdrowie [© liliya kulianionak - Fotolia.com]

    Kawa a zdrowie

    2008-01-03

    Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?

    Tagi: kawaprzeciwutleniaczestresnadciśnieniechoroba Alzheimerakofeinakamica nerkowacukrzyca

  • Strony: 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63