Liczba wyników: 416
Przekarmiane, zbyt mała ilość ruchu, a przede wszystkim brak wiedzy na temat prawidłowego żywienia zwierząt to najczęstsze przyczyny postępującej epidemii otyłości psów i kotów. I tak jak w przypadku ludzi, tak i u zwierząt otyłość to poważna choroba. Cukrzyca, zwyrodnienie stawów, choroby serca i choroby układu oddechowego to jej najczęstsze skutki. W ramach kampanii edukacyjnej „Ważą się losy psów i kotów" 20 kwietnia b.r. rusza II Ogólnopolski Tydzień Walki z Otyłością Psów i Kotów, podczas którego będzie można skonsultować prawidłową wagę psa i kota, a także uzyskać poradę lekarską i wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia zwierząt.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Zwykle zaczyna się od bólu w pachwinie i biodrze, który pojawia się po długotrwałym wysiłku. Wkrótce ból daje o sobie znać nawet bez związku z wysiłkiem i utrudnia codzienną aktywność, a później uniemożliwia nawet spokojny sen. Równolegle rozwija się ograniczenie ruchów w stawie, które może doprowadzić do jego całkowitej sztywności. Ten proces w połączeniu ze skróceniem chorej kończyny obciąża kręgosłup, co przysparza choremu dodatkowych cierpień. Znakiem, że staw biodrowy dotknęło zwyrodnienie jest ból związany z chodzeniem, ograniczenie ruchów i skrócenie kończyny.
Dieta bogata w przeciwutleniacze, czyli zawierająca m. in. karczochy, borówki i orzechy pekan, może powstrzymać główną przyczynę utraty wzroku związanej z wiekiem w krajach rozwiniętych.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Osoby z nasilonymi, długimi objawami COVID dwukrotnie częściej miały białka SARS-CoV-2 we krwi w porównaniu z osobami bez przedłużających się objawów COVID. Uporczywa infekcja może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie doświadczają symptomów choroby przez wiele miesięcy.
Długotrwała ekspozycja na ekstremalnie wysokie lub niskie temperatury nie tylko niesie ze sobą większe ryzyko śmierci, ale może być również powiązana z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zmniejszoną aktywnością fizyczną i demencją.
W krajach o większych nierównościach - ekonomicznych, związanych z zanieczyszczeniem lub chorobami - ludzie cechują się starszym biologicznym wiekiem mózgu, mówią eksperci z University of Surrey.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.