Liczba wyników: 1668
Rozwód bywa dobrą decyzją, uważają uczeni z Kingston University. Kobiety stają się znacznie bardziej szczęśliwe i zadowolone ze swojego życia po rozstaniu.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Do dość długiej listy wielu korzyści, które towarzyszą poczuciu celowości życia, można dodać lepszą pamięć.
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Ludzie są chwilowo szczęśliwsi, gdy piją alkohol, ale w dłuższej perspektywie picie większej ilości napojów wyskokowych nie sprawia, że są bardziej zadowoleni z życia.
Oto silna zachęta do rzucenia palenia: osoby, które skutecznie zrezygnowały z nałogu, są bardziej zadowolone ze swojego życia i czują się zdrowsze, niż osoby, które ciągle palą papierosy. Uczeni z Uniwersytetu Wisconsin w USA sprawdzili, czy rzucenie palenia może poprawić samopoczucie psychiczne i okazało się, że tak - rezygnacja z papierosów zwiększyła dobrostan.
Jak wiadomo, problemy ze zdrowiem układu krążenia mogą zaburzać przepływ krwi do mózgu, zwiększając ryzyko demencji, okazuje się jednak, że również słabe zdrowie psychiczne może niekorzystnie odbić się na funkcjach poznawczych.
Wielu ludzi narzeka obecnie na brak wolnego czasu. Rzeczywiście, szybkie tempo życia i wielogodzinna praca mogą zmniejszać nasz dobrostan, wydłużenie czasu dla siebie zaś go poprawia, jednak tylko do pewnego punktu...
Chcesz mieć szczęśliwy związek? Zadbaj o to, abyście oboje czuli, że możecie decydować w sprawach dla was ważnych.
Szczęśliwi ludzie są bardziej produktywni w pracy. Ekonomiści przeprowadzili szereg eksperymentów, aby sprawdzić, czy szczęśliwi pracownicy ciężej pracują. Okazuje się, że psychiczny dobrostan sprawia, że ludzie są o około 12 proc. bardziej produktywni.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność