Liczba wyników: 618
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Inspektorzy mieli uwagi w przypadku ponad połowy skontrolowanych zakładów przetwórczych. Co ósma skontrolowana partia przetworów rybnych posiadała jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Główny zarzut - zaniżanie zawartości ryb w stosunku do deklaracji na opakowaniach oraz oszukiwanie co do składu.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Lato za pasem, rozpoczyna się sezon diet. Odchudzamy się, by zdążyć ze smukłą sylwetką przed wakacjami, poszukujemy najlepszych jadłospisów, koniecznie skutecznych. Mamy dla was doskonałą receptę. Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Jedz chleb!
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Kobiety chętnie skorzystałyby z dodatkowych 3 godzin wolnego czasu w tygodniu - co piąta (21%) internautka przeznaczyłaby je dla rodziny i dzieci, co siódma (14%) na realizowanie własnych pasji, a co ósma (12%) na podróże – wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research. Wbrew pozorom nie tak trudno je wygospodarować, bo jak pokazuje badanie, cenne godziny tracimy w marketach na większe zakupy spożywcze – aż 79% ankietowanych pań poświęca na to przeszło godzinę tygodniowo, z czego połowa (54%) nawet więcej niż dwie godziny. Jednocześnie 27% respondentek wskazuje, że sporo czasu marnuje w kolejkach do kas, zaś 25% na sam dojazd do i ze sklepu.
Dla wielu Polaków to pytanie wręcz absurdalne. Jak to „co robimy"? Oczywiście wybieramy się na zakupy, wystajemy w swoje w kolejce po chleb (bo o ten z dobrej piekarni niełatwo w okresie przedświątecznym), realizujemy tradycyjne przepisy kulinarne i spotykamy się z rodziną. A jednak tempora mutantur et nos mutamur in illis (łac. czasy się zmieniają i my wraz z nimi).
Badania przeprowadzone przez dr Ewę Stachowską z Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazały pozytywny wpływ oliwy z oliwek w postępowaniu po przeszczepie nerki. Wyniki badań opublikowano w prestiżowych amerykańskich i brytyjskich czasopismach naukowych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji