Liczba wyników: 7534
Nadciśnienie jest główną przyczyną zgonów na całym świecie, pierwszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Im wcześniej je wykryjesz, tym skuteczniej możesz działać, by zapobiec jego skutkom.
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Aktywność w śdrednim wieku jest nam niezbędna, jeśli chcemy liczyć na dobre zdrowie. Jeden z najnowszych przykładów: dojrzałe wyćwiczone serce pozostaje sprawne.
Ekspozycja na promienie słoneczne gwarantuje odpowiednią ilość witaminy D w organizmie, a to może pomóc uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
W wielu krajach podnosi się wiek emerytalny ze względu na dłuższą średnią długość życia. Niemniej jednak może to być przeciwskuteczne dla budżetowych obciażeń, jeśli praca wymaga wielogodzinnego zaangażowania - okazuje się, że panie, które spędzają w pracy dużo czasu, znacznie częściej chorują.
Wielu ludzi zaczyna dzień od filiżanki kawy. Ten, powszechnie uważany za przyjemny, nawyk nie tylko sprzyja lepszemu budzeniu się i daje zastrzyk energii, ale może też dobrze wpłynąć na zdrowie.
Różnice w długości życia osób różnej płci pogłębiają się od ponad dwóch wieków. Winne są temu słabsze układy krwionośne mężczyzn i fakt, że częściej palą papierosy.
Im wcześniej pojawiają się oznaki menopauzy, tym szybciej mogą zwiększyć się problemy sercowo-naczyniowe.
Kobiety o około 70 procent częściej niż mężczyźni doświadczają depresji, informuje amerykański Narodowy Instytut Zdrowia Psychicznego. Okazuje się też, że zmagając się z tymi zaburzeniami częściej doświadczają problemów z sercem.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.