Liczba wyników: 3301
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Bóle kręgosłupa, ograniczenie ruchów szyi, a także nadmierne napięcia w obrębie barków i karku – to znak, że czas najwyższy zmienić poduszkę. Dobór odpowiedniej może przynieść ulgę w dolegliwościach, ponieważ podparcie głowy w znacznym stopniu wpływa na regenerację organizmu podczas snu. Jakie cechy powinna mieć komfortowa poduszka?
Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Nawet jeśli regularnie używasz nici dentystycznej, a twoje zęby aż lśnią od czystości, to nadal w twoich ustach grasują miliony bakterii - przyczyna nieświeżego oddechu, a także czynnik ryzyka chorób jamy ustnej oraz całego organizmu. Nic dziwnego, jeśli zapominasz o bardzo ważnej sprawie… higienie języka. Pomijasz język, ryzykujesz – alarmują stomatolodzy.
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Mózg przez wieki był niedoceniany, uważany za jeden z wielu organów w ludzkim ciele. Ustępował sercu, gdyż ono uważane było za centrum organizmu człowieka. Z czasem stał się naszym centrum zarządzania, a jednocześnie z największych zagadek ludzkości, które powoli rozwiązujemy. A wraz z rozwiązywaniem dowiadujemy się, że o nasz mózg możemy dbać.
Jet lag to zjawisko wywołujące zaburzenia fizyczne i psychiczne wywoływane trudnościami organizmu w przyzwyczajeniu się do zmiany strefy czasowej. Teraz włoscy badacze odkryli sposób na złagodzenie wspomnianego syndromu - okazuje się, że ekstrakt z kory sosny zażyty kilka dni przed lotem, może osłabić zespół nagłej zmiany czasowej.
Zielona herbata może zapobiegać śmiertelnemu zaburzeniu głównej tętnicy organizmu. Na Uniwersytecie w Kioto odkryto, że tętniak aorty brzusznej - stan, w którym główna tętnica staje się zbytnio rozciągnięta i wzdęta - rozwijał się rzadziej u szczurów, którym podawano określony polifenol, główny składnik zielonej herbaty.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.