Liczba wyników: 4727
Kiedy zechcesz przygotować sobie tost lub kanapkę, upewnij się, że masz w domu pełnoziarniste pieczywo. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo tego rodzaju szczególnie osobom dojrzałym, bo przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca wywołane syndromem metabolicznym.
Na dużym stopniu ogólności astmę określić można jako stan chorobowy, w którym głównym objawem jest ostra duszność oraz świszczący oddech. Do najczęściej występujących rodzajów astmy należą: astma oskrzelowa i astma sercowa. Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia, astma oskrzelowa jest chorobą cywilizacyjną. Szacuje się, że do 2025 roku będzie chorowało na nią 400 milionów ludzi. Alarmujący jest również fakt, że z powodu ostrego ataku astmy, bądź powikłań umiera rocznie 180 tysięcy pacjentów.
Jesień to „ostatni dzwonek”, aby pomyśleć o wzmocnieniu odporności - tym bardziej, iż może osłabiać ją nasze gorsze samopoczucie. Spadek temperatur, ograniczony dostęp do światła słonecznego oraz powrót do rutynowych obowiązkówi związany z nimi stres, stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego systemu immunologicznego.
Częste pobyty w szpitalu, brak perspektyw zawodowych, setki czy nawet tysiące złotych wydawanych miesięcznie na leczenie, ciągłe poczucie zagrożenia życia, depresja - tak niejednokrotnie wygląda życie osób chorych na ciężką astmę alergiczną. Dla wielu z nich nie ma nadziei na normalne życie. Dlaczego?
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.
Wygląd skóry jest probierzem, według którego ocenia się czyjś wiek. Z czasem cera pogarsza się, skóra traci jędrność i elastyczność, następuje jej zwiotczenie, pojawiają się i z upływem lat pogłębiają zmarszczki. Proces starzenia jest nieunikniony, ale przy obecnym rozwoju medycyny i wiedzy z zakresu kosmetologii może być opóźniany, kontrolowany i regulowany. Odpowiednie pielęgnowanie skóry dojrzałej może przynieść świetne efekty – piękny i młody wygląd.
Migotanie przedsionków jest najczęstszym zaburzeniem rytmu pracy serca u osób dorosłych. Uważa się, że dotyka ok. 2,5 mln osób w Ameryce Północnej oraz 4,5 mln osób w Unii Europejskiej, a w 15 – 20% jest przyczyną wszystkich udarów.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Podczas odbywającej się w dniach 9 - 10 września Międzynarodowej Konferencji UTW „Uniwersytet Trzeciego Wieku sprzymierzeńcem integracji społecznej w Europie” konsultantka Uniwersytetu Jagiellońskiego i manager ds. zdrowia publicznego Bożena Halota przedstawiła zalety tzw. treningu wibracyjnego. Jest to nowatorska metoda treningowa, robiąca obecnie furorę na całym świecie, a polecana zwłaszcza osobom starszym.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych