Liczba wyników: 4727
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Nietrzymanie moczu, zwane inaczej inkontynencją, definiuje się jako niekontrolowane wydalanie moczu przez cewkę w ilości sprawiającej problemy zdrowotne lub społeczne. Odmienne przyczyny powodują określoną formę choroby. Ogólnie rzecz biorąc, schorzenie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, ryzyko jego wystąpienia wzrasta z wiekiem, na jakiś rodzaj nietrzymania moczu cierpi 35-30% pacjentek po 45 roku życia.
Liście złocienia maruna (zwanego inaczej wrotyczem maruna) od wieków stosowane były jako środek obniżający gorączkę, jest też medykamentem zwalczającym bóle migrenowe.
Najprawdopodobniej już w połowie przyszłego roku zostaną zlikwidowane unijne przepisy regulujące kształt i rozmiar sprzedawanych w krajach Unii warzyw i owoców – informuje Radio Zet.
Zakrzepica żył głębokich – tak brzmi pełna nazwa opisywanej choroby – jest przyczyną śmierci około 50 tysięcy Polaków rocznie, znaczna ich część to osoby starsze.
Komunikacja za pomocą Internetu wymaga pisania: czaty, maile i blogi narzucają konieczność rozwijania języka pisanego, który przedtem zaniedbany bywał przez większość Polaków zaraz po zakończeniu edukacji. „Polacy zaczęli pisać. Internetowa polszczyzna jest "skrzyżowaniem" języka pisanego i mówionego, tworzy też nową jakość”, komentuje zjawisko przewodniczący Rady Języka Polskiego prof. Andrzej Markowski.
W sytuacji wypadku lub innego zagrożenia nasi bliscy często nie wiedzą, co się wydarzyło i gdzie się znajdujemy. W dowodzie osobistym i innych dokumentach, które nosimy w portfelu, najczęściej nie mamy zapisanych numerów kontaktowych. Nieliczni mają je na kartce papieru lub w telefonie komórkowym. Najlepszym sposobem na zapisanie tak ważnej informacji jest karta ICE - trwała, plastikowa, z 3 numerami do naszych najbliższych.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
W słoneczny dzień otacza nas cały czas. Jej dobroczynne właściwości znano już 3000 lat temu w Chinach, dokąd sięga tradycja leczenia dłońmi. Jej naturalne przymioty stosowali do uzdrawiania indyjscy jogowie. Sami korzystamy z niej sprawiając ulgę zmęczonym oczom, zakrywając je dłońmi. Emituje ją organizm matki, gdy tuli noworodka, wpływając w ten sposób na pierwsze chwile życia dziecka i jego późniejszy rozwój. Mowa o podczerwieni, nie bez przyczyny nazywanej energią życia.
Przypadłość ta dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Przyczyny jej występowania mogą być różnorodne, dość rzadko jednak stanowi objaw poważniejszego schorzenia. Najczęściej jest dolegliwością uciążliwą ze względu na kwestie estetyczne i dyskomfort. Terminy określające opisywany problem to hipertrichoza i hirsutyzm.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych