Liczba wyników: 215
Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Lato pachnie tysiącem naturalnych zapachów – łąki, lasy, morze, kwitnące ogrody i ogródki obdarzają nas feerią wspaniałych woni, które w połączeniu z różnorodną kolorystyką, promieniami coraz mocniej grzejącego słońca i delikatnym dotykiem ciepłego wiatru tworzą doskonały klimat dla wakacyjnego wypoczynku.
Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
1 Maja – Międzynarodowe Święto Pracy, dawniej obchodzone hucznie i kolorowo, dziś jest tylko jednym z kilku dni najdłuższego weekendu w roku. Polacy często mówią o nim „relikt przeszłości”, „święto komunistów” i mogłoby się wydawać, że jest to święto, które najchętniej wymazalibyśmy z kalendarza, cylicznie pojawiajace sie propozycje, by 1 maja nie był świetem państwowym wywołują liczne głosy sprzeciwu. Czy to tylko przywiązanie do „długiego weekendu”, czy może tęsknota za dawnymi, dla niektórych całkiem dobrymi, czasami?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem