Liczba wyników: 7397
Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Zostałeś zatrzymany do kontroli drogowej i nie masz pojęcia, jak prawidłowo powinna ona wyglądać? Nie wiesz jakie uprawnienia mają funkcjonariusze drogówki? Sprawdź, jakie prawa i obowiązki mają policjanci i jak trzeba się zachować, aby nie być zaskoczonym w czasie kontroli drogowej.
Profesor Zheng Ji, prawdopodobnie najstarszy wykładowca na świecie, szóstego maja skończył 109 lat.
Dla wielu z nas telepraca to wymarzona forma zatrudnienia – wygodna, komfortowa i elastyczna ze względu na możliwość pracy „z domu”. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest różowo – podjęcie telepracy niesie za sobą określone konsekwencje prawne. Co wiemy o tej formie pracy? Jakie obowiązki ma szef, a jakie pracownik?
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Bycie niezależnym to dla osób z ograniczeniami ruchowymi bardzo ważny aspekt codziennej egzystencji. Autonomii sprzyja mobilność, która umożliwia samodzielne przemieszczanie się oraz swobodne uczestnictwo w życiu społecznym i zawodowym. Jakie wymagania stawia się przed osobą niepełnosprawną za kierownicą, jakie ma prawa oraz z jakich udogodnień może korzystać?
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi