Liczba wyników: 4268
Niektórym niezwykle trudno jest podjąć jakikolwiek wysiłek odchudzania, ponieważ wszelkie próby zmniejszenia wagi są udaremniane przez silny, nadmierny apetyt. Jego przyczyny mogą być rozmaite.
„Nie jest za późno" - to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Dnia Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP), który obchodzimy 20 listopada. Nie jest za późno na: wykonanie badania spirometrycznego, które pozwoli na rozpoznanie choroby, na rozpoczęcie leczenia, zahamowanie postępu POChP, zaprzestanie palenia tytoniu, będącego głównym czynnikiem rozwoju schorzenia.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Migdały gwarantują zmniejszenie apetytu i zwiększenie spożycia cennych składników odżywczych.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Nawet „ranne ptaszki" powinny jednak poczekać z wypiciem aromatycznej „małej czarnej" do 9.30, wówczas efekt działania kofeiny jest najintensywniejszy.
Kluczową kwestią jest nie lekceważenie kłopotów z oczami i unikanie czynników, które mogą osłabiać wzrok i powodować dolegliwości oczu. Oto kilka z nich.
Efekt jo-jo w jamie ustnej? Wiele wskazuje na to, że z takim zjawiskiem mamy do czynienia dość często. Odkładanie się osadu i kamienia na zębach to nieustannie powracające problemy, których nie da się uniknąć. Zaniedbania higieniczne mogą jednak doprowadzić do poważniejszych problemów np. powracającej próchnicy. Jak ustrzec się przed efektem jo-jo uzębienia?
Osoby, które cierpią z powodu umiarkowanej lub ciężkiej łuszczycy, są narażone na wyższe ryzyko rozwoju przewlekłych chorób nerek.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie