Liczba wyników: 537
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Wakacje to czas, kiedy możemy zwolnić, odpocząć, zregenerować ciało i umysł zmęczone wieloma miesiącami ciężkiej pracy, stresu, braku snu i słońca. By odprężenie przyniosło wymierne efekty, czas urlopu warto wykorzystać także na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Wszyscy marzą o wakacjach pełnych słońca i relaksu, które pozostawią po sobie wspaniałe i niezapomniane wrażenia. Sielankę mogą jednak niestety zakłócić dolegliwości zdrowotne – zazwyczaj niegroźne dla zdrowia, ale na pewno mocno uciążliwe. Niektórym problemom można jednak bez trudu przeciwdziałać.
W dniach 5 - 7 czerwca w Krakowie odbędą się II Ogólnopolskie Senioralia oraz II Małopolski Kongres Uniwersytetów Trzeciego Wieku.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
Grejpfruty są smaczne i zdrowe, a ponieważ od lat już znajdują się na naszych sklepowych półkach, Polacy coraz chętnie po nie sięgają. Zobacz, jakie niezwykłe zastosowania mogą mieć te owoce.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi