Liczba wyników: 4895
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Długotrwałe dbanie o dietę, kontrolowanie kalorii, nie tylko pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki, ale może redukować efekty procesu starzenia się.
Piękna i gładka skóra jest marzeniem chyba każdej kobiety, zwłaszcza jeśli przekroczyła już 40 czy 50 lat i upływ czasu jest coraz bardziej widoczny na jej twarzy. Kobiety, ale także coraz częściej mężczyźni używają drogich kremów przeciwzmarszczkowych i stosują przeróżne kuracje, które mają poprawić wygląd skóry i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Dieta może pomóc w uniknięciu albo przynajmniej opóźnieniu rozwoju wielu chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą ochronić nasze kości przed osteoporozą.
Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca, czy problemy z otyłością. Jak naprawić organizm?