Liczba wyników: 938
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Jak wykazały badania naukowców z Warwick University chorzy na cukrzycę, znacznie częściej niż osoby zdrowe cierpią na dolegliwości związane niedoborem witaminy B1.
Witamina A jest istotna dla funkcjonowania układu krążenia, poprawia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Jedną z witamin, które powinny znajdować się w codziennie spożywanym pokarmie jest witamina F.
Witamina B3 może stanowić środek powstrzymujący rozwój choroby Alzheimera. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania pamięci oraz chroni mózg przed wspomnianym schorzeniem.
Jeśli w żołądku obecny jest tłuszcz, witamina C może przekształcić się z substancji powstrzymującej powstawania nowotworów w czynnik powodujący rozwój nowotworu złośliwego.
Witamina D może pomóc chronić nasz mózg i bronić nas przed chorobą Parkinsona, pisze Lesley Dobson z sagazone.
Witamina D jest niezbędna do aktywacji układu immunologicznego przy gruźlicy. Nowe odkrycie może pomóc w opracowaniu skutecznych metod leczenia chorób płuc.
Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność