Liczba wyników: 673
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Pięćdziesiąt lat temu, 30 września 1966 roku, uroczyście udostępniono zwiedzającym Trasę Muzeum w wielickiej kopalni soli. Była to wówczas jedna z najbardziej nowoczesnych ekspozycji górniczych w Europie.
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Różnorodnie, ciekawie i interaktywnie zapowiada się impreza „Święto Soli”, na którą Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza 7 czerwca 2015 r., w godzinach 9.30 – 19.00 do Zamku Żupnego. Będzie można uczestniczyć w wytwarzaniu soli w XVII-wiecznej warzelni oraz w pokazach i warsztatach czerpania papieru, skręcania lin, lepienia garnków, pracy kowala a także odkrywać sól na wiele sposobów.
Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Materiały wybuchowe stosuje się w górnictwie od kilku wieków. Wykorzystują je głównie kopalnie odkrywkowe, miedzi, cynku, ołowiu oraz soli. Na wystawę „Podziemne wybuchy. Technika strzałowa w górnictwie” zaprasza Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Otwarcie wystawy będzie miało miejsce 28 października.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi