Liczba wyników: 552
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Jeśli masz za sobą zawał, spróbuj sięgnać po kwasy omega 3, pomogą sercu wrócić do formy.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Szczury, które regularnie ćwiczyły i otrzymywały suplementy z kwasami tłuszczowymi, wykazywały lepszą odporność na infekcje bakteryjne oraz zmniejszone stany zapalne związane z zapaleniem okołowierzchołkowym, schorzeniem rozwijającym się, gdy próchnica zęba sięga kanału korzeniowego i wywołuje infekcję.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia człowieka, jednak nasze organizmy nie są w stanie produkować ich w wystarczających ilościach: muszą być dostarczane z pożywieniem lub suplementami. Niestety, jak pokazują nowe badania przeprowadzone przez Case Western Reserve University, z powodu czynników środowiskowych występuje globalny niedobór omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega mogą chronić kobiety przed chorobą Alzheimera.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Starsze kobiety z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi cechują się nieco mniej intensywnym procesem kurczenia się mózgu niż panie z niską ilością tych substancji.