Liczba wyników: 3472
Stwardnienie rozsiane jest najczęstszą chorobą neurologiczną ludzi młodych - na świecie choruje na nią od 2,5 – 3 mln osób, w Polsce około 60 tys. Niestety pomimo dużego postępu wiedzy na temat rozpoznawania SM, chorzy często trafiają do neurologów dopiero po kilku latach, ze kiedy choroba sieje już spustoszenie. – Problem tkwi w tym, że SM ma niezwykle zróżnicowane objawy. Wielu pacjentów szuka diagnozy u ortopedy lub kardiologa, albo jest leczonych zupełnie niepotrzebnie na inne choroby – mówi dr n med. Gabriela Kłodowska-Duda.
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Młodzieńczo wyglądająca aktorka promuje krem, który według producentów skrywa tajemnicę wiecznego piękna; ten schemat reklamowy jest tak wyeksploatowany, że prawie go nie zauważamy, podchodząc do ogromnej oferty kremów i maści z rosnącą rezerwą.
Uzdrawianie dźwiękiem znane jest w kulturze wschodu od ponad 5 tysięcy lat dzięki świętym księgom hinduizmu. Masaż uzyskany za pomocą muzyki gongów i mis tybetańskich pozwala m.in. na pozbycie się napięcia, bólu, unormowanie ciśnienia tętniczego, a nawet regulację przemiany materii.Od niedawna ta metoda terapeutyczna dostępna jest także w krajach zachodnich.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Kolejne dobre wiadomości dla miłośników czekolady. Okazuje się, że czekolada może pomóc w podejmowaniu aktywności fizycznej.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Wyniki badań nad mechanizmami odpowiadającymi za dobroczynne skutki ćwiczeń fizycznych dla kości mogą doprowadzić do powstania nowych metod leczenia osteoporozy.
Kolejny milion pustych talerzyków czeka... Niedożywionym dzieciom można pomóc biorąc udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności, która jest organizowana w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Pomaganie jest proste, wystarczy 23 i 24 września kupić trochę więcej żywności i przekazać ją wolontariuszom Banków Żywności. Dotychczas, od 2004 r., dzięki ludziom o wielkich sercach, udało się zebrać ponad 1.900 ton żywności.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Choroby sercowo-naczyniowe – różne czynniki dominują w różnych krajach