Liczba wyników: 2318
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Fluor stanowi składnik kości i zębów. Wzmacnia szkliwo, zębinę, powstrzymuje rozwój próchnicy i minimalizuje rozpuszczalność szkliwa. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kości. Ponadto oddziałuje na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Minera jest potrzebny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodego organizmu.
Jeśli osoby chore na cukrzycę walczą jednocześnie z depresją, mają wyższe ryzyko kolejnej dolegliwości - demencji. Pacjenci z cukrzycą typu 2 są dwa razy bardziej narażeni na rozwój demencji w trzy do pięciu lat po rozpoznaniu depresji w porównaniu z diabetykami, którzy nie cierpią na depresję.
W Polsce, jak i w innych krajach Europy, rośnie liczba rozwodów. Z każdym kolejnym rokiem mamy nowy rekord. Nieszczęśliwych małżeństw wciąż przybywa. Od lipca 2007 roku postanowiło się rozejść 47 tysięcy małżeństw - według danych Ministerstwa Sprawiedliwości. W 2002 roku było ich o 2 tysiące mniej. Na początku lat 90-tych na 1000 małżeństw rozpadało się tylko 5. W roku 2005 na 1000 par małżeńskich - 8 brało rozwód.
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. Internet, telewizja i prasa zachęcają do zdrowego odżywiania, sięgania po wartościowe produkty i włączania do codziennej diety superżywności. Tylko…. co to właściwie jest superżywność?
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Nie chodzi o to, że jedni mają więcej genetycznego szczęścia, a inni mniej - poza czynnikami dziedziczonymi i stylem życia, za rozwój raka może odpowiadać przypadek, a przynajmniej nie wiadomo czy są jakieś określone przyczyny, dla których w pewnych przypadkach przy replikacji DNA występuje błąd i zaczyna rozwijać się nowotwór.
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem