Liczba wyników: 399
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Corocznie na całym świecie diagnozuje się ponad milion nowych przypadków tego rodzaju raka, a około 400 tysięcy pacjentek zmagających się z tą chorobą umiera. W Polsce co roku odnotowuje się niemal 10 tysięcy nowych przypadków raka piersi. Kobiety powinny więc regularnie się badać, konsultować z lekarzem i minimalizować czynniki ryzyka.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Cebula to jeden najpowszechniejszych naturalnych środków na rozmaite dolegliwości wykorzystywany od dawnych czasów. Ma zastosowanie m. in. jako „lek" na ból gardła lub łagodne oparzenia słoneczne. Cebula wraz z czosnkiem jest uważana za prawdziwy skarb medycyny naturalnej, a jej działanie, dzięki zawartości alicyny, jest zbliżone do efektywności antybiotyku. To jednak nie wszystko, warzywo jest także pomocne w wielu innych przypadkach.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
{gencode}{/gencode}Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, dodaje energii i poprawia humor, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kubka herbaty czy filiżanki kawy. Jednocześnie uważa się, że jest odpowiedzialny za powstawanie ponad pięćdziesięciu schorzeń.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi