Liczba wyników: 7629
Nawet niski poziom odwodnienia ma znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu - wynika z najnowszych badań. Samo pragnienie nie jest wiarygodnym wskaźnikiem potrzeby nawodnienia. Recepta? Regularne picie wody.
Półtora miliona osób przedwcześnie umrze w Polsce z powodu niewykrytych na czas chorób nerek – alarmują nefrolodzy. Bezpośrednią przyczyną zgonów będą zawały, udary czy nowotwory. W akcie zgonu nie będzie ani słowa o chorobach nerek. Jednak to one i toksyny, które kumulują się w organizmie pozbawionym organu czyszczącego krew, zatrują i zniszczą inne narządy. – Każdy powinien raz do roku wykonać ogólne badanie moczu i sprawdzić poziom kreatyniny we krwi”- apeluje prof. Ryszard Gellert, Kierownik Kliniki Nefrologii i Chorób Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego i organizator konferencji z okazji Światowego Dnia Nerek.
Kwas foliowy, który chroni płód przed defektami może pomóc w leczeniu depresji. Naukowcy z Tufts University w USA odkryli, że cierpiący na depresję mają niski poziom kwasu foliowego.
Depresja to choroba dotykająca osoby w różnym wieku oraz o różnym stanie zdrowia. Naukowcy zaobserwowali jednak, iż na rozwój depresji bardziej narażeni są mężczyźni mający niski poziom testosteronu.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Niski poziom witaminy D może być przyczyną zaburzeń erekcji.
Niski poziom czerwonych krwinek może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność