Liczba wyników: 1981
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Wszyscy bardzo lubimy słońce. Słoneczne dni powodują, że mamy więcej energii i poprawiają nam nastrój. Często wyjeżdżamy do cieplejszych krajów właśnie w poszukiwaniu pogody. Z medycznego punktu widzenia trzeba jednak przyznać, że słońce poza wpływem na produkcję endorfin poprawiających nasze samopoczucie i udziałem w syntezie aktywnej postaci witaminy D3 oferuje naszemu organizmowi niewiele korzyści, a w nadmiarze może nam bardzo poważnie szkodzić.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Od dawna wiadomo, że problemy z uzębieniem mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że również choroby na które cierpimy mają swoje konsekwencje w stanie zębów. Cukrzyca, problemy żołądkowe, niedobór witaminy D czy nawet zwykłe przeziębienie mogą mieć zły wpływ na zęby. Jak uniknąć wad zgryzu, próchnicy czy zniszczonego szkliwa i cieszyć się pięknym, pełnym uśmiechem?
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję