Liczba wyników: 733
Dolegliwości związane ze stawami zwykle kojarzone są z osobami starszymi. Niestety coraz częściej problem ten dotyka osób młodych, a nawet dzieci. Przyczyną są uwarunkowania genetyczne, ale również siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej lub nieprawidłowe wykonywanie ćwiczeń, zła dieta czy otyłość.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Wstajesz rano, patrzysz w lustro, a twoja twarz wygląda na zmęczoną, a do tego kilka lat starszą niż w metryce? Cienie i zmarszczki pod oczami, to główna przyczyna złego wyglądu, zwanego pieszczotliwie „oczami pandy”. Przeglądamy najlepsze metody na pozbycie się worków pod oczami.
W zimowym okresie zazwyczaj nie przywiązujemy dużej wagi do ochrony i pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. To błąd! Nieważne czy włosy są krótkie czy długie, farbowane czy naturalne – jeśli wiosną chcemy dumnie zdjąć czapki z głów, zimą koniecznie musimy o nie zadbać. Chcąc cieszyć się zdrową i piękną fryzurą, wystarczy przestrzegać 5 prostych zasad.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Menopauza, nazywana często okresem przekwitania, nie musi wiązać się z ograniczeniami i rezygnacją z dotychczas podejmowanych aktywności. Kobieta po 48. roku życia może nadal „rozkwitać”, realizować swoje pasje i czuć się spełniona niezależnie od zmian następujących w jej organizmie. W tym celu powinna zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jak to zrobić?
Do tej pory za głównego winowajcę przedwczesnego starzenia uznawano nadmierną ekspozycję na promieniowanie słoneczne. Niestety, to nie jedyny czynnik. Badania wykazały, że zmarszczkom i przebarwieniom sprzyja również smog. Jak się uchronić przed jego negatywnym działaniem?
Nowy Rok to czas dokonywania postanowień - najczęstsze to odchudzanie, zwiększenie aktywności fizycznej, zmiana pracy, wdrożenie zdrowego stylu życia. Jednym z elementów, które pomogą osiągnąć ostatni cel jest zmiana nawyków żywieniowych, w tym tych dotyczących spożywania tłuszczów.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję