Liczba wyników: 5304
Projekt SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe Badanie na Temat Zdrowia, Starzenia się i Emerytur w Europie) ma na celu zebranie danych na temat warunków życia osób po pięćdziesiątym roku życia, ludzie w tym wieku stanowią bowiem ważną grupę europejskich społeczeństw, a jej liczebność rośnie w niespotykanym dotąd tempie.
Zanieczyszczenie powietrza wpływa na zdrowie mózgu. Amerykańskie badanie ujawniło, jak drobny pył oddziałuje na starzenie się mózgu.
Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowanych przez profesora z Texas A&M University wykazało, że zakrywanie twarzy maską znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Duże badanie, obejmujące prawie pół miliona osób starszych, wykazało wyraźną tendencję: wraz ze wzrostem picia kawy zmniejsza się ryzyko wcześniejszej śmierci.
Naukowcy znaleźli nowy sposób na wykrywanie raka jajników u kobiet w okresie menopauzy i pomenopauzalnym (w wieku 55 – 74 lat). Dzięki niemu trafnie udaje się wykryć chorobę u 93 proc. kobiet, w tym u 87 proc. w bardzo wczesnym stadium. Najlepsze efekty przynosi coroczne badanie, wtedy szansa na wykrycie raka jest największa.
Jeszcze kilkanaście lat temu posiadanie karty płatniczej lub kredytowej było wyznacznikiem wysokiego statusu majątkowego. Dzisiaj kawałek, nawet złotego, platynowego, a nawet czarnego plastiku w dłoni na nikim nie robi tak wielkiego wrażenia jak kiedyś. Jedynym, czym możemy się wyróżnić, to karta, która z jakiegoś innego powodu jest... wyjątkowa.
Globalne badanie naukowców z University of Queensland i Harvard Medical School wykazało, że aż u jednej na dwie osoby rozwinie się w ciągu życia jakieś zaburzenie zdrowia psychicznego.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt....
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później