Liczba wyników: 5920
Odpowiednia ilość witaminy D ma pozytywny wpływ na poziom testosteronu - tak brzmią wyniki badań prowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Grazu.
Zażywanie wyciągu z drzewa oliwnego (olea europaea) może zmniejszyć poziom cholesterolu oraz zniwelować zbyt wysokie ciśnienie.
Udane małżeństwo może korzystnie wpływać na poziom stresu a co za tym idzie również na stan zdrowia kobiet aktywnych zawodowo.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Słodziki miały być zdrowszym zamiennikiem wszechobecnego dzisiaj cukru. Okazuje się jednak, że ich stosowanie to działanie według przysłowia „zamienił stryjek sierkierkę na kijek" - mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
W naszym kraju zdiagnozowano 1,5 miliona ludzi chorych na cukrzycę, ale szacuje się, że może być ich nawet 3 miliony. Tymczasem badania, których wyniki ogłoszono na konferencji Diabets UK, dowiodły, że spadki stężenia cukru we krwi mogą prowadzić problemów mentalnych. Pacjenci mogą doświadczać kłopotów z koncentracją i utraty umiejętności rozwiązywania zadań logicznych.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Soki owocowe kojarzą się ze zdrową dietą, gdyż ostarczają ważnych składników odżywczych. Okazuje się jednak, że wiele z nich zawiera taką samo ilość cukru i kalorii jako popularna cola.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem