Liczba wyników: 6071
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Psycholodzy mówią, że genetyka, płeć i stan neurologiczny mają istotny wpływ na poziom poczucia szczęścia u danej osoby. Nie bez znaczenia są niezależne od nas doświadczenia, w tym dzieciństwo, przeżyte wypadki, czy utrata kogoś bliskiego. Poza biologicznymi i losowymi czynnikami jednak jest sporo takich, które bezpośrednio zależą od samych. Dostrzega się, że pewne cechy (które można wypracować) i zachowania są wspólne u tych, którzy deklarują wysoki poziom dobrostanu i satysfakcji z życia.
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Starsi diabetycy często są nadgorliwi w obniżaniu poziomu cukru i mogą powodować u siebie hipoglikemię.
Według wyników nowych badań naukowych, opublikowanych w czasopiśmie The Lancet, pacjentów zakażonych HIV (ludzkim wirusem niedoboru odporności), którzy posiadają nawet stosunkowo wysoką liczbę CD4, również dotyczy podwyższone ryzyko zgonu w porównaniu do średniej całej populacji. Mimo iż wzrost ryzyka jest stosunkowo niski, odkrycia podkreślają wagę przeprowadzenia dalszych badań nad zagrożeniami i korzyściami łączącymi się z rozpoczęciem terapii antyretrowirusowej (ART) przy wyższej liczbie komórek.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Niski dochód, zły stan zdrowia, dyskryminacja ze względu na wiek czy płeć, niesprawność fizyczna lub umysłowa, bezrobocie, samotność, przemoc, ograniczony dostęp do dóbr i usług, są to wszystko czynniki zwiększające ryzyko ubóstwa i wykluczenia społecznego wśród seniorów. Biorąc pod uwagę, iż pokolenie 65+ jest najszybciej rosnącą grupą wiekowa wśród ludności UE, kraje członkowskie wspólnie z Komisja Europejską powinny aktywnie wykorzystać Europejski Rok 2010 do Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym w celu przeciwdziałania wspomnianym zagrożeniom.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Sprawdź, czy dotyczą cię czynniki ryzyka cukrzycy i dowiedz się więcej o badaniu poziomu cukru we krwi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność