Liczba wyników: 3520
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Okazuje się, że leki na impotencję takie jak Viagra, są w stanie zdziałać więcej, niż tylko pomóc mężczyznom podczas seksu. Badacze z uniwersytetu w Wisconsin-Madison, stwierdzili, że leki tej kategorii podnoszą poziom oksytocyny.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Każdy kto bierze leki na nadciśnienie lub te obniżające poziom cholesterolu powinien unikać soku z grejpfruta, który w połączeniu z niektórymi lekami może być bardzo niebezpieczny. Badania pokazują, że substancje znajdujące się w grejpfrucie mogą spowodować, iż zbyt duża część zażywanego leku zostanie wchłonięta do krwi.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem