Liczba wyników: 3393
Do generacji 50+ należy aż 42% dorosłych Polaków, a osoby z tej grupy to zaledwie 18% internautów. Pod względem korzystania z sieci przez osoby starsze Polska zajmuje jedne z ostatnich miejsc wśród krajów Unii Europejskiej. Jednocześnie Polacy w wieku 50+ mają znacząco niższe kompetencje cyfrowe, w porównaniu do osób w wieku 16-49. Osoby po pięćdziesiątym często też postrzegają internet jako domenę ludzi młodych i nie widzą w nim niczego interesującego dla siebie.
W najbliższych miesiącach wielu z nas będzie dojeżdżać i wracać z pracy przed świtem lub po zmroku. To szczególnie niebezpieczna sytuacja dla osób, które mają wadę wzroku, ale ją lekceważą lub nie zdają sobie sprawy z problemu. – Kierowcy z każdej grupy wiekowej stwarzają zagrożenie na drodze, jeśli mają nieskorygowaną wadę wzroku lub brak widzenia przestrzennego, w szczególności po zmroku – przestrzega okulistka dr Iwona Filipecka.
Depresja u seniorów może dotyczyć 10 – 20% osób z tej grupy wiekowej. U osób starszych jest ona o tyle niebezpieczniejsza niż wśród osób młodszych, że często ignorują ją rodziny pacjentów i sami lekarze zakładając, iż zmiany w nastroju i osobowości seniorów stanowią normę. Tymczasem, nieleczona depresja może mieć poważne konsekwencje - doprowadzić do cukrzycy, a także przyczynić się do przedwczesnej śmierci powodując atak serca czy wylew.
Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
W ponad dwóch piątych związków sprawowanie obowiązków domowych ciąży wyłącznie na kobietach, które bądź poświęcają się tylko rodzinie, bądź godzą funkcje domowe z zawodowymi – wynika z sondażu przeprowadzonego przez CBOS. To głównie z tej grupy rekrutują się kobiety sfrustrowane swoją sytuacją, najczęściej matki, mieszkanki małych miast, lepiej wykształcone i gorzej sytuowane – odczuwające niedobór czasu na dom, pracę lub deficyt partnerstwa w związku.
Tylko 16 proc. Polaków posiada wiedzę na temat finansów – wynika z badania przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Grupy KRUK. Zaledwie 15 proc. badanych deklaruje, że zna przepisy prawne. Znacznie więcej, bo blisko 40 proc. uważa, że potrafi dobrze planować domowy budżet. Seniorzy chętnie dzielą się z dziećmi czy wnukami wiedzą i doświadczeniem życiowym. Z kolei młodzież pomaga rodzicom lub dziadkom skorzystać z nowoczesnych rozwiązań, które mogą ułatwić życie.
Nieswoiste choroby zapalne jelit to nie tylko poważne dolegliwości fizyczne. Większość pacjentów boryka się również z problemami emocjonalnymi wynikającymi ze wstydu i braku zrozumienia ze strony innych ludzi. Ze względu na uciążliwe objawy wycofują się z życia społecznego i zawodowego. Uwrażliwienie Polaków na potrzeby tej grupy chorych było celem projektu In Their Shoes – jego uczestnicy przez 10 godzin mogli się poczuć jak pacjenci cierpiący na jedną z nieswoistych chorób zapalnych jelit.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki Bliskiego Wschodu.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji