Liczba wyników: 405
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Alergie bywają bardzo dokuczliwe, a stają się coraz powszechniejsze. Katar sienny, nietolerancje pokarmowe, ugryzienia owadów mogą wywoływać bardzo uciążliwe objawy. Poza stosowaniem standardowych leków można sobie też pomóc innymi, dość osobliwymi, ale łatwo dostępnymi metodami. Oto pięć nietypowych sposobów na dolegliwości alergiczne.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Picie napojów słodzonych cukrem może tłumić kortyzol, hormonu stresu, a także reakcje w mózgu na stres.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Warto ostrożnie raczyć się ciemnymi napojami gazowanymi. Ich nadmiar może znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.
Choroby nowotworowe to coraz powszechniejszy problem, mimo iż o wczesnej diagnostyce i regularnych badaniach mówi się bardzo dużo. Pamiętajmy, że obserwacja swojego organizmu, stała konsultacja medyczna i edukacja promująca wczesną profilaktykę to najpotężniejsze narzędzie walki z rakiem.
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję