Liczba wyników: 1981
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Bez względu na wiek i ogólny stan zdrowia wielu ludzi regularnie przyjmuje jakieś leki, choćby suplementy, środki wspomagające odchudzanie, witaminy, etc. Aby medykamenty były skuteczne, powinny być zażywane ściśle w zgodzie z zaleceniami lekarzy. Zapominalstwo może zaprzepaścić skutki przyjmowania farmaceutyków.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Jesienno-zimowa depresja, niechęć do jakiegokolwiek działania, znużenie i smutek niewiadomego pochodzenia - któż nie zna tych tak charakterystycznych dla obu pór roku, stanów „psyche"? Radzimy sobie jak możemy, przyjmujemy witaminy i różnego rodzaju adaptogeny, ćwiczymy, chodzimy do kina, spacerujemy i marzymy o wiosennym słońcu.
Jak wskazują badania, wysoki poziomy witaminy C może pomóc ludziom z niewydolnością serca żyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu Ulsan w Korei przeanalizowali dane 212 pacjentów z niewydolnością serca w średni wieku 61 lat. 45% z nich doświadczyło umiarkowanej lub ciężkiej niewydolności serca.
Jeszcze tylko nieco ponad miesiąc dzieli nas od upragnionego sezonu urlopowego – lato, słońce, morska bryza i wylegiwanie na słońcu. Czy powinnyśmy się bać opalania, gdy w koło słyszy się o szybszym starzeniu i nowotworach? Jak zabezpieczyć skórę przed słońcem, by jej nie uszkodzić, a czerpać przyjemność i „nałapać” witaminy D? Obalamy najpopularniejsze mity.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję