Liczba wyników: 630
Po chłodnym i deszczowym okresie skóra i włosy wymagają szczególnej pielęgnacji. Skóra staje się niedotleniona, poszarzała i szorstka, a włosy łatwo się łamią. Oto kilka prostych sposobów na piękny wygląd i dobre samopoczucie na wiosnę.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko dobra dla utrzymania odpowiedniej sylwetki i zadbania o zdrowie serca, jest też sposobem na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera, najpowszechniejszej formy demencji.
Atakując nerw wzrokowy – bezpośrednie łącze miedzy okiem a mózgiem – jaskra może doprowadzić do ślepoty. Wraz z postępującym zanikiem nerwu wzrokowego stopniowo zmniejsza się pole widzenia. Niestety utrata wzroku może sięgnąć nawet 40% zanim chory zacznie zauważać problem. Rozpoczynający się 6 marca Światowy Tydzień Jaskry ma przypomnieć wszystkim o tej „cichej złodziejce wzroku” i zachęcić do kontrolnych badań wzroku, bo wcześnie wykryta jaskra może być skutecznie kontrolowana.
Insulinooporność powstaje przede wszystkim na skutek złego, tzw. „śmieciowego” jedzenia, przesadzania z używkami i słodyczami oraz w wyniku ciągłego stresu. Zbagatelizowanie jej może prowadzić np. do cukrzycy typu II. Tymczasem przypadłość tę da się zwalczyć zmieniając tryb życia na bardziej aktywny w połączeniu z odpowiednią dietą.
Możesz odżywiać się jak dotychczas i nie dostarczać sobie nadmiaru kalorii, a jednak dostrzegać przyrost wagi. Skąd to wynika? U podstaw takiego procesu mogą leżeć różne przyczyny. Oto siedem najczęstszych powodów tycia nie spowodowanego zmianami w sposobie odżywiania się.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Za mało warzyw, za dużo cukru i soli w diecie... polskich dzieci. Niemożliwe? A jednak! Ponadto zbyt wiele niemowląt w Polsce jest nieprawidłowo karmionych w pierwszym okresie swojego życia. Może to mieć niekorzystny wpływ na ich rozwój indywidualny, a także na stan zdrowia całego polskiego społeczeństwa.
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia