Liczba wyników: 7533
Kobiety, które przechodzą menopauzę później, mają przez długie lata zdrowsze naczynia krwionośne niż te, u których menopauza występuje wcześniej.
Długotrwały stres sprzyja zawałom - poziom hormonu stresu (kortyzolu) wzrasta w miesiącach poprzedzających zawał.
Eksperci z University of Queensland odkryli obecność markerów zapalnych we krwi pacjentów z długim COVID, co może wyjaśniać, dlaczego wielu z nich doświadcza ciągłych problemów sercowo-naczyniowych.
Serce to niestrudzony organ, który bije średnio 100 tysięcy razy dziennie. Nie jest jednak wolny od uszkodzeń i innych problemów - niektóre z nich uniemożliwiają sercu skuteczne pompowanie krwi, a ostatecznie powodować mogą konieczność przeszczepu tego organu.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Nieregularne wzorce snu - przewlekle zaburzony sen i bardzo zmienny z nocy na noc - może zwiększać ryzyko miażdżycy tętnic, ostrzegają medycy z Vanderbilt University Medical Center.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych